Werkgeversaansprakelijkheidsverzekering – Hoe gaat dit in zijn werking?

Lees meer over de aansprakelijkheid van werkgevers, de risico’s die het dekt en waar u op moet letten in een beleid.

Voor wie is de aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers bedoeld?

Er is geen ontkomen aan. Als u een bedrijf in het VK bent met een of meer werknemers (andere dan openbare organisaties), dan is de aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers een wettelijke vereiste. Het zijn niet alleen vaste medewerkers. Als u aannemers, informeel, tijdelijk of deeltijds personeel in dienst heeft, heeft u ook dekking nodig. De enige uitzonderingen zijn directe familieleden en werknemers die in het buitenland werken – hoewel deze laatste onder soortgelijke wetten kunnen vallen waar zij gevestigd zijn. U kunt eenvoudig verzekerd zijn met Ohra of Centraal Beheer.

Wat zijn de risico’s?

Medewerkers kunnen om een aantal redenen een claim indienen. Of het nu gaat om het breken van een enkel die over een kabel struikelt, oogvermoeidheid door computergebruik of stress door een hogedrukomgeving. Het wordt ook gemakkelijker om claims te claimen, met de opkomst van juridische diensten zonder winstoogmerk en de zogenaamde compensatiecultuur. Eventuele schade en juridische kosten kunnen uw bedrijf ernstig terugdringen, om nog maar te zwijgen van schade aan uw professionele reputatie.

Dingen die je kan doen

Op de hoogte blijven van de gezondheid en veiligheid op de werkplek is een goed begin en helpt u ongevallen en verwondingen te voorkomen voordat het te laat is. De Health and Safety Executive is het orakel van advies en regelgeving over dit onderwerp, dus raadpleeg zijn website om te weten te komen waar u op moet letten en hoe u de risico’s kunt inschatten.

Waar je op moet letten

Als u personeel in dienst heeft en geen aansprakelijkheidsverzekering voor werkgevers heeft, kunt u een boete krijgen van £ 2.500 voor elke dag dat u deze niet hebt. Uw EL-certificaat moet worden weergegeven – op uw locatie of online – en moet ter beschikking worden gesteld aan inspecteurs. Als u dit niet doet, kan dit leiden tot een boete van £ 1.000.