Er zijn een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet nemen als je op het internet gaat, welke dingen moet je sowieso in de gaten hebben?

Het beste aan openbare Wi-Fi op locaties zoals treinstations, vliegvelden, winkelcentra en cafés is dat het gratis is om toegang te krijgen en te openen. Maar het is vereerd met aanvallen van hackers en ze kunnen gevoelige informatie van je apparaat stelen. Gebruik publieke Wi-Fi alleen als dat nodig is en maak gebruik van betrouwbare internet providers in Nederland.

Vermijd het klikken op willekeurige e-mails

  • U bent bekend met e-mails in uw Inbox die afkomstig zijn van onbekende bronnen of merken zoals “Krijg een huislening tegen 0% rente” of “U heeft een Jackpot gewonnen”. Dit zijn soort klikspelletjes of phishingaanvallen.
  • Wanneer u op links in deze mails klikt, krijgen hackers een achterdeur naar uw gevoelige informatie. Vervolgens krijgt u toegang tot een heleboel dingen vanaf uw computer en gebruikt u deze voor kwaadaardige doeleinden.
  • Het is beter om geen e-mails of links van onbekende bronnen te openen.

Om anoniem te bladeren gebruikt u VPN

  • Een virtueel privé netwerk (VPN) creëert een veilige route tussen het apparaat of de smartphone en de website die u bezoekt. Het slaagt erin om uw online activiteiten privé en veilig te houden.
  • Uw internetprovider of overheid kan u of de websites die u bezoekt niet volgen. Er zijn tal van gratis en betaalde VPN-diensten beschikbaar op de markt.

Gebruik advertentieblokkers en trackers

Is het je ooit opgevallen, hoe vaak je hebt gezocht naar tshirts of schoenen of naar uitstapjes? En hoeveel keer zie je dan advertenties die lijken op de websites die je hebt gezocht?

Denk je dat je gevolgd wordt? Hmm kan “Ja” zijn.

Wanneer je een website bezoekt, wordt er een derde tracker in je computer opgeslagen. Deze trackers zoals cookies, pixel tags, flash cookies enz.

  • Met het gebruik van trackers komen bedrijven te weten wat je zoekt en wat je het meest bezoekt. Dit kan nuttig zijn omdat u een betere deal kunt vinden via het advertentienetwerk, maar tegelijkertijd is het een bedreiging voor uw online privacy.
  • Als u niet gevolgd wilt worden, kunt u gebruik maken van browserextensies zoals Adblock of nog veel meer.
  • Deze extensies helpen je vrij te surfen op het internet zonder gestoord te worden door advertentienetwerken.

Gebruik firewall en antivirus

Zelfs als uw netwerk veilig is, is het altijd beter om een firewall te gebruiken. Een firewall is een soort internetbarrière die de toegang tot uw computer door onbevoegden blokkeert. Een firewall beveiligt apparaten die via internet met uw computer zijn verbonden.

  • Het gebruik van goede antivirussoftware is ook een belangrijke stap in het beveiligen van uw laptop of desktop tegen virus- en andere aanvallen.

Houd uw software up-to-date

Als u uiteindelijk antivirussoftware op uw computer hebt geïnstalleerd, vergeet dan niet deze bij te werken.

  • Installeer de nieuwste beveiligingspatches telkens als er een nieuwe versie komt. SoHealth Fitness Artikelen, kunt u uw laptop of computer in veiligheid en beveiliging te houden.